نام کتاب: یاران امام به روایت اسناد ساواک، کتاب سی و دوم، شهید حجةالاسلام والمسلمین حاج شیخ مهدی شاهآبادی ناشر: مرکز بررسی اسناد تاریخی وزارت اطلاعات چاپ اول: زمستان 1382 تعداد صفحات: 504 صفحه مرکز بررسی اسناد تاریخی وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی مجموعهای با عنوان «یاران امام به روایت اسناد ساواک» تهیه و چاپ کرده […]
نام کتاب: یاران امام به روایت اسناد ساواک، کتاب سی و دوم، شهید حجةالاسلام والمسلمین حاج شیخ مهدی شاهآبادی
ناشر: مرکز بررسی اسناد تاریخی وزارت اطلاعات
چاپ اول: زمستان 1382
تعداد صفحات: 504 صفحه
مرکز بررسی اسناد تاریخی وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی مجموعهای با عنوان «یاران امام به روایت اسناد ساواک» تهیه و چاپ کرده است. این مجموعه در هر کتاب به ارائۀ تمامی اسناد به جا مانده از سازمان اطلاعات و امنیت کشور در دورۀ پهلوی، ویژۀ یکی از یاران امام خمینی (ره) میپردازد. کتاب سی و دوم منحصر به شهید ارجمند آیتالله مهدی شاهآبادی است. عمر مبارزاتی شهید شاهآبادی از روزهای نهضت ملی ایران در 13سالگی آغاز میشود و تا سرنگونی حکومت پهلوی در 48سالگی ادامه مییابد.
شیخ مهدی شاهآبادی از سوژههای مهم و اصلی ساواک و در میان ده نفر نخست مورد تعقیب و گزارش آن سازمان بود. نخستین سند ثبت شدۀ ساواک از ایشان به سال 1342 و امضای نامهای توسط علما در دفاع از نهضت امام خمینی برمیگردد و آخرین آن در بهمن 1357 و مربوط به آزادی ایشان از زندان است. شهید شاهآبادی که مبارزه با طاغوت و شور و شیدایی نسبت به ولایت الله را در خون و سرشت خود داشت، طی این سالها بهدفعات دستگیر و حتی تبعید شد. دستگیریهای مداوم و پردامنۀ ایشان در برابر حجم وسیع فعالیتها، مبارزهها و تربیت نیروهای مسلمان انقلابی البته که ناچیز بود؛ آنچه که در ابتدای کتاب نیز به آن اشاره رفته است مبنی بر اینکه «این اسناد تنها بخشی از مبارزات شهید حجةالاسلام والمسلمین مهدی شاهآبادی است که بر اثر علنی شدن مبارزه و بعضاً لو رفتن اطلاعات، از دید ساواک مخفی نمانده است.»
منع رژیم هرگز مانع از سفرهای تبلیغاتیشان نشد. زندانها و دژخیمیها سرد و بیاعتنایشان نساخت. تبعید و دوری از خانه و خانواده به کنج انزوایشان نکشاند. لطف الهی به او نیرو و درایتی بخشیده بود که زندان، شکنجه، تبعید و رنجهای باورنکردنی روزهای دراز مبارزه، خللی بر عزم آهنینشان وارد نکرد، که برای برنامهریزی و حرکتهای بعدی انقلابی ساختهتر و مصممترش کرد. شهید شاهآبادی در زندان نیز دست از راه یقینیافتهاش برنداشت و علاوه بر مخالفت با گماشتگان رژیم شاه، در جهت تلطیف فضای فکریعقیدتی زندانیان انقلابی بسیار کوشید. تبعید نیز برایشان تهدیدی نبود، که بدل به بهترین فرصت برای تقریب مذاهب در دیار اهل تسنن و تبیین حقیقت راه امام و غایت مسیر انقلابی ایشان شد.
خوشروحیگی آن شهید بزرگوار در پاسخهایی که به بازجویان ساواک میدهد بهروشنی پیداست. واضح است که نیروهای اطلاعاتی و امنیتی شاه از ایشان به ستوه آمدهاند و خشونت و بیتدبیری آنان خبر از کلافگی و سردرگمی در مقابل رفتار و افکار شهید شاهآبادی میدهد. آنچه این کتاب را خواندنی کرده حجم بالای تعقیب و مراقبت از شهید شاهآبادی، نیز قدرت ایمان و خستگیناپذیری ایشان است.
اسناد این کتاب همگی بدون خدشه و دستخوردگی به دست چاپ سپرده شده است و از این بابت آیینهای بیقضاوت از اخلاص یار صدیق امام و اعمال بیرحمانۀ سازمان اطلاعات رژیم پهلوی است. از مزیتهای کتاب به ترتیب تاریخی بودن اسناد آن است که کار پیگیری تاریخی را برای محقق و خوانندۀ آن آسان میسازد. نکتۀ مثبت دیگر این کتاب توضیحاتی است که در حاشیۀ اسناد آمده است و این توضیحات ما را با زندگینامۀ مختصر رجال مورد ذکر سند و شرح برخی وقایع تاریخی مطرح شده آشنا میسازد. آوردن تصویر اصل سند امتیاز تاریخی آن را بالا برده است. در ابتدای کتاب زندگینامۀ قابل قبولی از شهید مهدی شاهآبادی در 11 صفحه آمده است که در خلال آن از اسناد ساواک نیز بهره برده شده است. خواندن این زندگینامۀ مستند ما را با کم و کیف جریان زندگی پرتلاطم ایشان و سرفصلهای فعالیتهایشان تا پیش از شهادت آشنا میسازد. فهرست اعلام پایان کتاب کمک شایانی به یافتن موارد مورد نظر میکند. در بخش ضمائم نیز دستخط و تصاویری از آن شهید والامقام آمده است.
نظرات